prezracevanje-javni-pokriti-bazeni-klimatizacija

Ventilacija, klimatizacija i odvlaživanje bazena

Ventilacija bazena i klimatizacija bazena odavno je “prva” disciplina firme Menerga. Radi se o najzahtevnijem obliku klimatizacije. Istovremeno je potrebno voditi računa o pravilnom ventilisanju, odvlaživanju i grejanju prostora. Takođe, potrebno je pravilno odrediti način ubacivanja vazduha u prostoriju, i pobrinuti se za gomilu drugih bazenskih detalja. Klimu u području bazena ne smemo zanemariti jer od nje zavisi udobnost kupača.

Tehnika u pozadini mora besprekorno raditi i nuditi čoveku mogućnost bezbrižne relaksacije, a istovremeno svesti troškove za rad bazena na minimum. Tehnički, treba se pobrinuti za inteligentnu tehnologiju klimatizacije, koja ima dovoljno veliki kapacitet odvlaživanja i visok stepen povrata energije. To je važno za strateško snižavanje troškova rada, dok se odvlaživanjem moguće efikasno osloboditi orošenog stakla.

Bazenske klima komore za javnu ili privatnu upotrebu

Menerga je izradila različite tipove bazenskih klima komora, prilagođene veličini bazenskog prostora i njegovim potrebama.

Za kućni bazen, odnosno privatni bazen, namenjene su klima komore:

thermocond_29_klimatizacija-zasebnih-bazenskih-prostora

Za javne bazene, wellness, spa i hotelske bazene namenjeni su uređaji:

thermocond_39_klimatizacija-za-srednja-i-velika-javna-kupalista-s-integrisanom-toplotnom-pumpom
thermocond-19-thermocond-29

Klimatizacija i ventilacija bazena za različite tipove bazenskih prostora/zgrada

U ovaj sklop klimatizacije, odvlaživanja i ventilacije bazena spadaju:

 • wellness, spa, bazeni,
 • javni bazeni,
 • akva parkovi,
 • sportski bazeni,
 • hotelski bazeni,
 • školski bazeni,
 • terapijski bazeni,
 • kupatila,
 • lični bazeni odnosno privatni bazeni,
 • whirlpooli i jacuzziji.

Budite oprezni: ventilacija bazena i česti problemi

Kod bazenske klimatizacije treba paziti na izmenu vazduha, jer se iz vode izdvaja i hlorov oksid, koji kod prekomernog izdvajanja može škoditi disajnim organima ili ih čak trajno oštetiti. U vazduhu takođe ima mnogo mikročestica, koje mogu brzo dovesti do razvoja buđi, ako se nije osigurala odgovarajuća regulacija vazduha i građevinska fizika bazenskog prostora. Zbog toga je tu pouzdanost energetskog sistema još važnija. To rešava klima komora za klimatizaciju i ventilaciju Menerga ThermoCond sa protivsmernim pločastim rekuperatorom, čiji je učinak povrata energije veći od 95 %.

ventilacija-bazena

Ventilacija bazena s kvalitetnim ventilacijskim uređajem, odnosno klima komorom, lako u bazenskom prostoru sprečava brojne probleme. Na primer:

 • Kapljanje kondenzata sa tavanice – hladne kapljice padaju po kupačima (nehigijenski),
 • Prevelika količina hlora u vazduhu – dešava se usled isparavanja bazenske vode,
 • Zamagljeni prozori – zbog prevelike, vlage vodena para se kondenzuje na staklu.

Wellness, vodene atrakcije, saune, jacuzziji …

Kod bazenske klimatizacije ne smemo zaboraviti ni na wellness područja, saune, vodene atrakcije, jacuzzije, garderobe, sobe za odmor, restorane itd. Oni zahtevaju svoje rešenje, koje takođe moramo tretirati u kontekstu bazenskog prostora. Ti prostori zahtevaju vlastito razmatranje klimatizacije, ventilacije, odvlaživanje, grejanje/hlađenje.

Swimming Pool Air Conditioning and Ventilation

Dobijanje toplote iz otpadne vode

Za sve tipove bazenskih prostora nudimo i mogućnosti dobijanja toplote iz ispuštene (otpadne) vode, što povećava energetsku efikasnost i znatno smanjuje troškove energije. Svaki bazenski kompleks ima vrlo velike količine otpadne tople vode (iz bazena, whirlpoola, jacuzzija, tuševa…). Svu tu otpadnu vodu provedemo kroz sistem AquaCond 44, koji toploj otpadnoj vodi oduzima njenu toplotu i tek je zatim ispušta u kanalizaciju. A svu tu izvučenu topotu prenosi na svežu vodu. Tim sistemom dobijate besplatno (!) grejanje sveže vode i osiguravate sebi bitno manje troškove za grejanje vode.

To je primereno i za hotele, stambene blokove, sportske dvorane, kampove… odnosno svugde gde je dostupna veća količina tople vode čiju je energiju razumno iskoristiti.

Pogodni uređaji: AquaCond 44

Više od trideset godina iskustva u području ventilacije bazena

Klimatizacija bazena spada među najzahtevnije poslove klimatizacije. Za firmu Menerga bazenska klimatizacija predstavlja pionirsku disciplinu. Sa time smo pre čak trideset godina počeli, a u tome smo i danas vodeći na tržištu i vodeći na području inovacija.

Za stručnjake u klimatizaciji to kompleksno i tehnički zahtevno područje, jednostavno predstavlja malo veći izazov. Od prave vlažnosti i ugodne temperature do uslova u kojima se “može disati”… Kao hod po žici, optimizacija svih parametara zahteva izoštren osećaj i iskustva iz prakse. Za takve slučajeve imamo pravi odgovor, jer smo uspešno izveli već više od sto bazenskih objekata i pobrinuli se za njihovu dobru klimu.

Naša posebna usmerenost: najviši stepen povrata toplotne energije, mali troškovi rada, robusna konstrukcija uređaja za rad u najtežim uslovima.

Reference klimatizacije i ventilacije bazena:

page 1 of 2
Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search