Geotermalna toplotna pumpa i geotermalni rashladni agregat u jednoj hibridnoj jedinici

Rewatemp je dizajniran da zadovolji zahteve za grejanjem i hlađenjem modernih energetski efikasnih objekata. Istovremeno, uređaj postavlja nove
standarde u tehnologiji toplotne pumpe.

Upotrebljava energetski najefikasnije obnovljive izvore energije, kao što je otvoreni ili zatvoreni kružni sistem: na primer, podzemnu vodu, površinsku ili morsku vodu ili tehnološku vodu, geotermalne sonde i izmjenjivače toplote tla.

Integracija dva odvojena rashladna isparivača u ovom jedinstvenom hibridnom konceptu omogućava istovremeno grejanje i hlađenje.

Ova hibridna jedinica zamenjuje toplotne pumpe voda-voda i rashladni uređaj, jer su obe funkcije integrisane u samo jednom rashladnom ciklusu. To omogućava vrlo efikasan istovremeni rad. Kao opcija: hladnjak pregrejane pare omogućava grejanje tople (sanitarne) vode na temperature do 70 °C u istom rashladnom ciklusu, delujući u svim operativnim režimima rada.

Karakteristike i prednosti

 • RewaTemp istovremeno produkuje medijume za
  grejanje i hlađenje, što osigurava niže troškove proizvodnje energije
 • Istinski paralelni rad – bez prebacivanja između režima za grejanje /hlađenje, kao što su reverzibilne toplotne pumpe – osigurava minimalnu potrošnju energije
 • Optimalno automatsko prilagođavanje potrebama objekta za hlađenjem ili grejanjem, moguće je sa konstantno kontrolisanim kapacitetom grejanja i hlađenja
 • Integracija rashladnog uređaja, toplotne pumpe i grejača vode u jednu celinu garantuje minimalan priključak električne snage
 • Rewatemp proizvodi toplotu koristeći 100% obnovljive izvore energije!
 • Svaki kompresor ima integrisan sistem upravljanja uljem i kontrolu nivoa ulja, što osigurava visoku pouzdanost i dug vek trajanja uređaja.
 • U slučaju integracije desuperheatera (hladnjaka pregrejane pare) možemo izbeći visoku temperaturnu toplotnu pumpu za dodatno grejanje sanitarne vode na viši nivo temperature.
 • Istovremeno dogrevanje tople vode u svim operativnim režimima, omogućuje dodatno smanjenje priključne snage (opcijski).
 • Tehnologija scroll kompresora omogućava smanjenje vibracija, nisku potrošnju energije i zahteva manje prostora.

"jedna od najboljih ideja za proizvodnju energije u posljednjih 10 godina"

"tehnologija, koja jednostavno radi i štedi energijo"

Korišćenje obnovljivih izvora

Geotermalna toplotna pumpa i geotermalni rashladni agregat Revatemp koristi obnovljive izvore energije sa najvećim energetskim potencijalom. Ovi visoko energetski efikasni izvori su:

 • Otvoreni kružni sistemi: podzemne vode, površinske vode, morska voda, iskorišćena toplota procesne vode,
 • Zatvoreni kružni sistemi: geosonde, zemaljski kolektori.

Oni su mnogo efikasniji od sistema vazduh-voda.

Ukratko: zelenu energiju koristimo za proizvodnju zelene energije. Dobro je znati da Revatemp ispunjava zahteve održive gradnje. Ovo garantuje najvišu klasu energetske efikasnosti za građevinski certifikat.

obnovljivi izvori energije s najvecim potencijalom

Opis rada – zimski / letnji / prelazni period

ZIMSKI REŽIM

Tokom zime (razdoblja povećane potrebe za grejanjem) režim grejanja automatski će se aktivirati. Uređaj će raditi kao toplotna pumpa voda-voda, aktivan je isparivač za ekstrakciju toplotne energije iz izvora energije i proizvodnju medija za grejanje, kapacitet grejanja kontinualno se kontroliše kako bi se zadovoljile potrebe grejanja. Neprestano se upravlja protočnim količinama medija za grejanje i medija izvora energije, tako da je postignuta potrebna temperatura medija za grejanje i minimalan protok izvora toplote. Maksimalna temperatura medija za grejanje iznosi oko 55 °C, što zadovoljava većinu sistema grejanja.

LJETNI REŽIM

Tokom leta (razdoblja povećane potrebe za hlađenjem) režim hlađenja automatski će se aktivirati. Uređaj će raditi kao vodom hlađeni rashladni uređaj, automatskim aktiviranjem proizvodnje rashladnog medija na isparivaču i aktiviranjem prijenosa kondenzacijske toplote na otvorene ili zatvorene sisteme izvora energije. U ovom režimu rada sistemi izvora energije biće u funkciji apsorpcije toplote. Neprestano se upravlja protočnim količinama medija za hlađenje i medija izvora energije, tako da je postignuta željena temperatura medija za hlađenje. Istovremeno se kontroliše temperatura odvoda kondenzacijske toplote, tako da apsorber toplote, tj. izvor energije neće biti pregrejan. Opcionalno: višak kondenzacijske toplote kod hlađenja može se odvoditi putem posebnog ponora toplote (povratni hladnjak).

PRELAZNI REŽIM

Tokom prelaznog perioda, potrebe za grejanjem i hlađenjem, režim za simultano hlađenje i grejanje automatski će se aktivirati. Snagama grejanja i hlađenja upravlja se neprestano, u zavisnosti od zahteva. Prema bilansu za grejanje i hlađenje uređaj će automatski aktivirati isparivač za proizvodnju medija za hlađenje i isparivač za izvor toplote, ili oboje. Kada su snage hlađenja i grejanja uravnotežene ili su zahtevi za hlađenjem veći od potrebe za grejanjem, aktivira se isparivač za medijum za hlađenje. Energija grejanja, koja se obično rasipa u konvencionalnim rashladnim uređajima, koristi se za pokrivanje potrebe grejanja. Kada je potrebno više energije za grejanje i manje rashladne energije, aktiviraju se oba isparivača. Na ovaj način omogućen je režim rada za više energije grejanja i manje rashladne energije.

rewatemp-toplotna-pumpa-i-rashladni-agregat-zimski-rezim
rewatemp-toplotna-pumpa-i-rashladni-agregat-ljetni-rezim
rewatemp-toplotna-pumpa-i-rashladni-agregat-prelazni-rezim

Rešenje kao sistem – kako radi?

Sledeća šema predstavlja konceptualno rešenje sistema Rewatemp. U primeru šeme u nastavku, možete videti jedinicu Rewatemp povezanu na bunar podzemne vode, koji predstavlja izvor energije. Osim toga, možete videti produžetak rešenja s akumulatorima vode za grejanje i hlađenje – Menerga AccuTemp

rewatemp-toplotna-pumpa-i-rashladni-agregat

Implementacije u regiji Adriatic

U regiji Jadrana uspješno smo predstavili tehnologiju brojnim privatnim investitorima koji su uspješno implementirali uređaj Revatemp u svoje projekte, kao i u svoje zgrade i započeli uštedu energije i osigurali svoj zeleni povrat.

Modular-arhitekti-Vrtec-Poljčane

Modular arhitekti – dječji vrtić Poljčane (2014)

Rewatemp-geotermalna-Dizalica-Topline-geotermalni-Rashladni-Agregat-Vrtic-Poljcane-1

Rewatemp – geotermalna toplotna pumpa i geotermalni rashladni agregat u jednom uređaju (Dječji vrtić Poljčane)

Kovinarstvo Bucar - Arnovski Gozd-3

PSO Arnovski Gozd 

Studentski dom karlovac-web

Študentski dom Karlovac

Geotermalna Dizalica Topline - Geotermalni Rashladni Agregat - RewaTemp

Tursko veleposlanstvo u Srbiji

Parkhotel Varazdin_ web

Park Hotel Varaždin

Studentski_dom Varazdin

Študentski dom Varaždin

Americka Skola Zagreb

Američka Inetnacionalna Škola Zagreb

Da li vam je takođe potreban prenos i skladištenje plitke geotermalne energije?

Sve ovo omogućava energetsko-hidraulični modul Menerga HydroTemp. Hydrotemp i geotermalni rashladni agregat i toplotna pumpa Rewatemp su uređaji koji rade u simbiozi.

Dokumenti

Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search