prezracevanje-razvlazevanje-pralnice-klimatizacija

Ventilacija perionice

Perionice su prostori u kojima se iz mašina za pranje generiše ogromna količina toplotne energije. Svu tu toplotu moguće je u zimskom razdoblju vratiti u zgradu i time je zagrejati. Istovremeno je važno perionicu pravilno rešiti i u letnjem periodu, kad je potrebna enormna količina hlađenja, odnosno odvođenja tih viškova energije. Pogrešno energetsko rešenje perionice može značiti ozbiljan problem za zgradu, a pametno planirana praonica može značiti besplatnu (!) energiju za zgradu.

Velika je prilika kod perionica i vraćanje energije iz otpadne vode. Svu vodu možemo odvesti kroz sistem koji joj pre oticanja u kanalizaciju oduzme svu energije. I tu energiju moguće je ponovo iskoristiti ili prodati susednim zgradama. Takva rešenja sasvim su moguća pod uslovom da perionicu dobro isplaniramo. Perionica s takvim energetskim rešenjem može postati i plus energetski objekt, odnosno zgrada koja proizvede više energije nego što je potroši za svoj rad.

Svaka zgrada koja ima perionicu i odgovarajuće razrađeno energetsko rešenje ima na raspolaganju energiju koja se na osnovu dobro razrađenog energetskog koncepta može transportovati na ono mesto u zgradi, gde je energija najpotrebnija. Inženjeri firme Menerga vole reći: “Naša su rešenja »win-win« situacija za okolinu i naručioca.”

Pogodni klima uređaji: ThermoCond 19 in ThermoCond 29 u specifičnoj varijanti za praonice | AquaCond 44 za povrat energije iz otpadnih voda.

Klimatizacija i ventilacija perionice – Reference

Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search