Ventilacija

Ventilacija u zgradama je zamena unutrašnjeg donekle zaprljanog vazduha spoljnim svežim vazduhom. To osiguravaju klima komore i uređaji za ventilaciju smešteni u podstanici objekta. Kanali, odnosno kanalski razvodi osiguravaju distribuciju vazduha do pojedinih prostora.

Mit o skupoj ventilaciji

Opšti problem kod ventilacije zgrada je to što se smatra da je ona veliki trošak – i kod investiranja u zgradu i kod funkcionisanja zgrade. Mi u Menergi znamo da to ne mora biti tako. Pravilnim planiranjem zgrade i odgovarajućim klimatizacijsko-ventilacijskim sistemom moguće je ostvariti optimalan stepen komfora uz prihvatljive operativne troškove investicije.

Zašto zgrade treba ventilisati?

Prosečan čovek zapadnog sveta:

 • provede oko 90 % svoga vremena unutar zgrada,
 • „udahne“ više od 12.000 litara vazduha na dan.

Prema rezultatima istraživanja u prosečnom prostoru u zapadnim državama unutrašnji vazduh zagađeni je 5x više od spoljnog vazduha.

prezracevanje-stavbe-nevidno-vpliva-na-koncentracijo-in-storilnost

U najveće unutrašnje zagađivače vazduha spadaju:

 • Biološko zagađenje: plesni, bakterije, prašina i grinje, mikroorganizmi, ljudska „perut“, životinjska perut u privatnim kućama…
  Zagađenje na bazi sagorevanja: ugljenmonoksid, azotdioksid, ugljendioksid, pasivno pušenje…
  Isparljiva organska jedinjenja: gasovi boja i lakova, pesticidi, hemikalije iz hemijskih čistionica odeće…

Razmislite o tome koliko vremena provodite u nepravilno ventilisanim prostorima i koliko ste puta u kontaktu s prethodno navedenim činiocima zagađenog vazduha? Vazduh znatno utiče na ugodnost boravka i udobnost. Znatno utiče na:

 • osećaj ugodnosti čoveka u prostoru,
 • udobnost stanovanja u zgradi,
 • ljudsku produktivnost,
 • ljudsko zdravlje.

Ventilacija – Kako loš vazduh utiče na zdravlje i osećanje?

Loš, zagušljiv vazduh ljudima uzrokuje sve više zdravstvenih problema. Zbog tog zagušljivog, odnosno zagađenog vazduha u neprovetrenim prostorima često se pojavljuju mnogobrojni problemi koji pogoršavaju zdravlje i kratkoročno i dugoročno umanjuju čovekovu otpornost.

U njih spadaju:

 • glavobolja i hronična glavobolja,
 • problemi s koncentracijom, zbog čega opada produktivnost na radnom mestu,
 • iritacija oka, nosa, grla i pluća,
 • astma i alergije,
 • suvoća očiju,
 • iznenadni umor,
 • svrab,
 • infekcije disajnog sistema.
Prezracevanje

Pogrešno rešavanje problema ventilacije – nekontrolisano otvaranje prozora

Naravno, klasično rešenje je otvaranje prozora – tzv. prirodna ventilacija. Na taj način redovno se provetravaju sve prostorije, kako bi se loš vazduh zamenio svežim.

No tu je “kvaka”: Da bismo sprečili izlazak toplote zimi i hladnoće leti, izolujemo zgrade i osiguravamo njihovu kvalitetnu vazdušnu nepropusnost. Zatim, da bismo prostor provetrili, otvaramo prozore i svu energiju koju smo sačuvali na osnovu dobre izolacije i nepropusnosti vazduha jednostavno „bacimo“ kroz prozor…

Otvaranjem prozora narušavamo energetsku ravnotežu u zgradi i povećavamo troškove rada, jer je svež vazduh potrebno ponovo zagrejati zimi / ohladiti leti.

Ventilacija i moderna rešenja – visok stepen rekuperacije/regeneracije

Jedino pravo rešenje je da se u zgradama s dobrom izolacijom i izvrsnom vazdušnom nepropusnošću pobrinemo i za ventilaciju prostora uz pomoć klimatizacijsko-ventilacijskih uređaja koji štede energiju – tzv. prinudnom ventilacijom.

U zgradama treba osigurati ventilaciju s visokim stepenom rekuperacije, odnosno regeneracije, koje će pridoneti tome da se otpadna energija ustajalog vazduha prenese na svež vazduh. Time eliminišemo potrebu za otvaranjem prozora, čuvamo energetsku ravnotežu i znatno štedimo na troškovima funkcionisanja zgrade.

menerga-strojnica-klimatizacija-ventilacija-grejanje
menerga-strojnica-klimatizacija-ventilacija-grejanje

Kupovina klimatizacijsko-ventilacijskih uređaja

Prilikom odabira klimatizacijsko-ventilacijskih uređaja potrebno je paziti na visok stepen povrata energije i malu potrebu za priključnom snagom. To su dva glavna faktora na koje je potrebno paziti još u fazi investicije u energetski sistem zgrade – dakle onda kad se zgrada tek planira. Ti će faktori dugoročno sigurno najbolje smanjiti troškove rada zgrade. Svakako je istina da je najisplativija investicija u uređaj ona koja:

 • štedi energiju,
 • smanjuje mesečni račun za energiju i funkcionisanje,
 • smanjuje potrebnu priključnu snagu,
 • smanjuje ukupnu investiciju u energetski sistem zgrade.

Povratak investicije u visokoefikasne klimatizacijsko-ventilacijske uređaje je između dve i tri godine. No, kvalitetne klima komore mogu se upotrebljavati više od dvadeset godina. To znači da ćete nakon otplate investicije uštedeti energiju za idućih 18 – 20 godina. Najbolji alternativni izvor energije ostaje: ušteda energije!

Sindrom bolesne zgrade

U zgradama u kojima nije osigurana odgovarajuća ventilacija – količina svežeg vazduha u prostorima često dolazi do tzv. sindroma bolesne zgrade („sick building sindrome“). Ljudima koji rade i žive u takvim zgradama počinju se pojavljivati različiti simptomi bolesti: glavobolja, vrtoglavica, otežano disanje, osećaj gušenja, iritacija gornjih disajnih puteva, pospanost, pečenje očiju, manja motivacija za rad.

Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search